13:00

Referat: Heleneholms SK - AIF Barrikaden

Startelva: Simon S - Viktor T, Henke, Matte, JT – Oskar, Alex, Anton, Galal – Maksym, Pontus

Avbytare var:
Ghafur som spelade de sista 7 minuterna i första halvlek (eftersom Henke tappat en lins).
Shershah som spelade sista halvtimmen, först som höger yttermittfältare men de sista minuterna innermittfältare.
Kevin som spelade sista 12 minuterna som vänster yttermittfältare.
Abbe som spelade sista 8 som anfallare.
Milad som inte spelade alls.

Liksom vår förra match mot Lunds SK blev matchbilden inte alls som förväntat. Än mindre den här gången faktiskt.
Detta kände jag och många med mig på förhand än mer än mot Lunds SK senast skulle bli en tuff match på det för oss ovana underlaget konstgräs och dessutom en extremt dålig konstgräsplan som de ju dock vana vid efter många års träning och spel där. Men ack så fel manglädjande nog hade också denna gång. Än en gång var vi det klart bästa laget sett över hela matchen och lustigt nog var det även denna gång så att det var något så när jämnt precis i början men att vi sedan hade en helt fantastisk period resten av halvleken. Vid fortsatt jämförelse med Lundamatchen så hade vi totalt sett en större del av spelet i andra den här gången men å andra sidan hade vi här en kortare period då vi plötsligt var hotade men den varade mindre än 10 minuter. Det mest påfallande var att vi också denna gång spelade med ett stort självförtroende som gjorde motståndarna osäkra på sig själva.

Men för att ta det hela kronologiskt och lite mer faktamässigt så tog vi redan i den 6:e min ledningen genom Alex efter ett inlägg från högerkanten som Pontus skickade/tuschade vidare till Alex. Så långt och en liten stund till var det annars något så när jämnt. De såg ofta farliga ut när de startade sina kontringar på ganska snabba anfallare men genom ett lugnt och säkert försvarsspel kom de aldrig till några farliga chanser alls.

Efter detta dominerade vi som sagt halvleken totalt spelmässigt och spelglädjen och självförtroendet lyste om våra spelare samtidigt som motståndarna såg ganska handfallna ut. Vi kom ständigt i nya anfallsvågor och Heleneholm fick inte låna bollen många sekunder i taget. Vi hade också två riktigt fina chanser att utöka vår ledning redan innan det spelats en kvart.

Dock fick HSK en riktigt bra chans till kvittering i den 27:e min och kanske, kanske kunde en kvittering ha gett HSK råg i ryggen och ändrat på matchbilden men jag tror det knappast. En olycklig tusch på en av våra spelare friställde helt en av deras men han lyckades inte få in bollen trots att var bara ett par meter från målet. I den 43:e min utökade vi så vår ledning till 2-0. Galal slog en hörna som Maksym nickskarvade vidare till Mattias som nickade (?) in bollen. Det var ju ett viktigt psykologiskt mål så där precis innan paus och även om en tvåmålsledning lätt kan tappas så kändes segern nästan kassaskåpssäker i det läget.

Efter en relativt händelsefattig inledning på andra halvlek vidtog en kort period där HSK via bl.a. väldigt många frisparkar under en kortare period, fick en att känna att man kanske tagit ut segern i förskott. Först reducerade man i den 59:e min efter ett frisparksinlägg som förpassades in i mål vid närmsta stolpen. Bara två minuter senare fick HSK ett än bättre frisparksläge bara 2-3 meter utanför straffområdet men det hårda skottet tog i ribbans överkant och ut. Ytterligare 4 min senare fick en av deras spelare för några sekunder ett friläge bara 7-8 meter från mål men avslutet blev lamt och Sinom kunde enkelt rädda.

Men lika snabbt som denna urladdning från HSKs sida satte igång, lika tvärt tog den slut och nu var det vi som skapade heta målchanser i parti och minut och tog nu också över spelet helt och hållet igen. Det var dock först den sista av tre heta chanser på 4 min som skulle resultera när Galal kastade ett långt inkast som Henke var nära att forcera in vid närmsta stolpen men behövde en viss assistans från Alex i röran framför mål för att vi skulle kunna fastställa slutresultatet 3-1 till oss. Alex andra mål för dagen alltså och en delad andraplats (med många andra) i seriens skytteliga med sina totalt 3 mål i årets serie. Ett ytterst välplacerat skott av Oskar precis nere vid stolproten där målvakten tvingades till en kvalificerad räddning avslutade sedan vår chanskavalkad i den 81:a min.

Det var dock dessvärre inte alls det sista av vikt som hände på planen. I den 86:e matchminuten fann vi plötsligt Anton liggande på marken med uppenbara kraftiga smärtor trots att han inte haft närkontakt med någon motspelare. Hur mycket det berodde på den bedrövliga planen – som märkligt nog gjorde att deras spelare flera gånger snubblade på bollen när de drev den - vet nog ingen men Anton fastnade på något sätt i underlaget och det visade sig att hälsenen var av och att de på akuten räknade med en rehab på 6-12 månader. Så fruktansvärt sorgligt för Anton som vi ändå hoppas inte ska ge upp utan komma tillbaka trots detta hemska avbrott i hans fotbolls”karriär” (att gå till oss från Hässleholm kan väl knappast sägas vara ett karriärsteg uppåt även om vi just nu spelar väldigt bra fotboll och faktiskt inte ska be om ursäkt för vår serieledning).

Vi har ju visat upp ett väldigt starkt försvarsspel hittills den här säsongen och noterbart – trots att väl ingen tänkt på det – är att vi innan HSKs mål idag hade hållit nollan i inte mindre än 5 timmar och 34 minuter!

Statistik: Hörnor: 5-5 Avslut på mål: 7-5 Avslut utanför: 7-3